Industrija polimera

Oprema za ispitivanje svojstava materijala proizvođača Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH svakodnevno se koristi za ispitivanje sirovina, komponenata i gotovih proizvoda od polimera, gume i 3D printanih uzoraka. Kidalice serije Inspekt u varijantama solo, duo i table najčešće koriste proizvođači materijala (sirovine), proizvođači krajnjeg proizvoda ili istraživačke institucije zbog njihove fleksibilnosti, mogućnosti ispitivanja po svim relevantnim normama (npr. HR EN ISO 178 za savijanje ili HR EN ISO 527 za rastezanje polimera), velikog raspona sila, širine i visine radnog prostora, ostvarivog pomaka, brzina, njihove otvorenosti i mogućnosti jednostavnog upravljanja.

TOPOMATIKA D.O.O. je ovlašteni zastupnik Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH u regiji. Sve informacije o proizvodima možete zatražiti na telefon +385 1 3496 010 ili e-mail deformacije@topomatika.hr .

Niže na ovoj stranici u obliku slika i videa prikupili smo neke karakteristične i zanimljive primjere korištenja univerzalnih uređaja za jednoosno ispitivanje mehaničkih svojstava polimera, 3D printanih uzoraka i gotovih proizvoda od injekcijski brizganih plastičnih masa koje su već instalirane u regiji i širom svijeta u različitim granama industrije ili znanosti.

Play Video

Automatizirano testiranje uzoraka stiropora na kompresiju i savijanje

Inspekt table 5 kN kidalica obavlja taj zadatak učinkovito, pouzdano i bez greške. Uzorci stiropora, naslagani na pokretnoj traci, odlaze u lijevak i zatim se odvajaju. Barkod skener očitava i unosi u bazu podataka softvera podatke o najnižem uzorku. Podaci o visina uzoraka koristi se za transport i odvajanje pojedinog uzorka, koji, nakon vaganja, linearnim pogonom ide dalje u prostor za testiranje. Kidalica je već podešena prema njegovoj geometriji na temelju podataka koje je emitirao barkod skener, pa se testiranje provodi odmah. Testirani uzorak se nakon toga ispuhuje komprimiranim zrakom iz prostora za testiranje u jedan od spremnika za otpad iza kidalice. Moguć je i manualni rad. Upravljački softver je LabMaster, s modulom za automatizaciju ili robot.

Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Willy preporučuje Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH kidalice za ispitivanje polimera iz serije Inspekt solo i Inspekt duo.

Sve informacije o proizvodima možete zatražiti na telefon +385 1 3496 010 ili e-mail deformacije@topomatika.hr .

Inspekt solo       (-/+ 2,5 kN)

Inspekt duo    (-/+ 10 kN)

Na jednostupnim solo i dvostupnim duo kidalicama polimerne epruvete ispituju se kontroliranim pomicanjem gornje traverze, pa s obzirom na smjer opterećenja razlikujemo testove: ispitivanje na vlak prema HR EN ISO 527, tlačni pokus te ispitivanje savijanjem u tri ili četiri točke.

Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH solo i duo kidalice mogu se opremiti raznim hvataljkama za prihvat plastičnih i gumenih uzoraka te koristiti za ispitivanja rastezanjem, pritiskom, savijanjem ili guljenjem i odljepljivanjem materijala.

Ovisno o zahtjevima norme možemo ih opremiti uređajima za mjerenje produljenja uzoraka (ekstenzometrima) koji su kontaktni (ručni, automatizirani), bezkontaktni (videoekstenzometri) a koji visoko precizno mjere deformaciju materijala uzorka.

Dugoročna ispitivanja pjenastih materijala prema normi DIN EN ISO 3385

Trajnost pjenastih materijala određuju svojstava koja utječu na promjene tijekom uporabe. Nakon ekstremnog ili učestalog djelovanja sila mijenjaju se fizikalna svojstva spužve zbog zamora materijala. Ispitivanje zamora (trajnosti) spužve, odnosno koliko dugo spužva zadržava prvobitnu tvrdoću i visinu, može se provesti na nekoliko načina.

Hegewald & Peschke uređaj za dugoročna ispitivanja pjenastih materijala dizajniran je za dugotrajne testove na pjenastim materijalima prema DIN EN ISO 3385 (Određivanje zamora fleksibilnih polimernih pjena zbog stalnog opterećenjem). Pogodan je za kontrolu i ispitivanje materijala i komponenti. Osigurava izvođenje testova u skladu sa standardom. Ovaj uređaj male težine od samo 35 kg može se jednostavno premještati, te jamči povoljan omjer cijene i performansi. Fleksibilna visina uzoraka za testiranje omogućuje ispitivanje različitih spužvastih materijala.

 

Specijalna kidalica Inspekt S 5kN za znanstvenu karakterizaciju elastomera

Hegewald & Peschke MPT GmbH isporučio je u svibnju 2014. specijalni mjerni uređaj za ispitivanje materijalnih karakteristika elastomera Institutu za tehničku mehaniku Sveučilišta Friedrich-Alexander u Erlangen-Nürnbergu. Primarni cilj je ustanoviti vremensku i temperaturnu ovisnost ispunjenih silikonskih elastomera pod širokim rasponom uvjeta ispitivanja. Korištenjem termo komore može se, osim u normalnim uvjetima okoline, provesti i široka paleta ispitivanja na temperaturama od -80°C do 250°C. Okvir ovog uređaja (uključujući i pneumatske stezne naprave) nije napravljen od čelika kao kod standardnih Hegewald & Peschke MPT GmbH kidalica, nego od aluminija i drugih ne-magnetičnih materijala. To omogućuje ispitivanja pod utjecajem magnetskih polja za karakterizaciju magnetno osjetljivih elastomera (MSE). Evidentiranje podataka o deformaciji za vrijeme eksperimenata osigurano je bezkontaktnim mjerenjem video-ekstenzometrom. Zahvaljujući tome, moguće je provoditi ispitivanja pod utjecajem temperature između -80°C i 250°C i istovremenim utjecajem magnetskih polja. Integracija izvora magnetskog polja upravo je u fazi razvoja na lokaciji kupca. Cilj istraživanja je stjecanje temeljnih znanja o jednoosnom ponašanju ispunjenih, a posebno magnetno osjetljivih silikonskih elastomera pod širokim rasponom utjecaja okoline.

 

Imate li pitanja? Mjernu opremu i usluge možemo vam demonstrirati uživo u TOPOMATIKA mjernom laboratoriju i demo centru, u Industrijskoj ulici 3, Novaki HR-10431, Sveta Nedelja ili online npr. preko Webex platforme.

Javite nam se za sve informacije ili prezentaciju proizvoda na +385 1 3496 010 ili deformacije@topomatika.hr

Metali
Polimeri
Staklo
Keramika
Kompoziti
Drvo
Tekstil
Ostali materijali
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.
Postavke kolačića