Industrija metala

Mehanička svojstva metala određuju se pomoću opreme za ispitivanje proizvođača Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH koja se svakodnevno širom svijeta koristi za ispitivanje sirovina, komponenata i gotovih proizvoda od metala. Univerzalne kidalice serije Inspekt najčešće koriste proizvođači materijala (sirovine), proizvođači krajnjeg proizvoda ili istraživačke institucije zbog njihove fleksibilnosti, mogućnosti ispitivanja po svim relevantnim normama (npr. HR EN ISO 6892 za metale), velikog raspona sila, širine i visine radnog prostora, ostvarivog pomaka, brzina, njihove otvorenosti i mogućnosti jednostavnog upravljanja.

TOPOMATIKA D.O.O. je ovlašteni zastupnik Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH u regiji. Sve informacije o proizvodima možete zatražiti na telefon +385 1 3496 010 ili e-mail deformacije@topomatika.hr .

Niže na ovoj stranici u obliku slika i videa prikupili smo neke karakteristične i zanimljive primjere korištenja univerzalnih uređaja za jednoosno ispitivanje mehaničkih svojstava metala (kolokvijalno su ovi uređaji poznati kao: kidalica, trgalica, dinamometar, trgalni stroji za natezni poskus…) koje su već instalirane u regiji i širom svijeta u različitim granama industrije ili znanosti.

Interaktivna simulacija jednoosnog ispitivanja mehaničkih svojstava metala

Pokrenite proces ispitivanja metalne epruvete prema ISO 6892 pritiskom na Start ili na pokretni dio kidalice.

 Play Video

Uvod u kompletan postupak ispitivanja mehaničkih svojstava okrugle čelične epruvete s navojem

Video je pripremljen za sve koji se prvi puta susreću s ispitivanjem materijala. Na dva tipa materijala sa i bez izražene granice razvlačenja (tečenja, eng. yielding) objašnjen je statički vlačni pokus prema ISO 6892-1 A metodi na Inspekt 200 kN računalno upravljanoj kidalici opremljenoj specijalnim hvataljkama za okrugle epruvete s navojem i programskim paketom LabMaster. Deformacija epruvete mjeri se automatskim long-distance ekstenzometrom.

Trajanje 9 min.

Play Video

Sustav za potpuno automatizirano ispitivanje metala

Prikazan je rad potpuno automatiziranog univerzalnog sustava za ispitivanje uzoraka metala koji uključuje industrijskog robota koji opslužuje kidalicu Inspekt 400 kN opremljenu s hidrauličkim hvataljkama i laserskim ekstenzometrom.

Trajanje 2 min.

Play Video

Specijalizirani uređaj za ispitivanje okruglih epruveta

Robotizirana kidalica Inspekt 250 kN opremljena je s pneumatskim držačima okruglih uzoraka. Može trgati do 250 metalnih ili polimernih unutar 8 sati.

Trajanje 1 min.

Play Video

Kidalica s hidrauličkim hvataljkama i “long distance” ekstenzometrom za metalne epruvete

Prikazan je rad univerzalnog sustava za ispitivanje uzoraka metala koji uključuje kidalicu Inspekt 1200 kN s hidrauličkim hvataljkama i ekstenzometrom za velike pomake.

Trajanje 1 min.

Play Video

Video prikazuje Inspekt table kidalicu s vijčanim hvataljkama, mjerenje deformacija uzorka provodi se s kontaktnim ekstenzometrom za velike deformacije

Trajanje 1 min.

Play Video

Ispitivanje lima savijanjem

Video – univerzalna elektrostatička kidalica Inspekt 600 kN s vanjskim i unutrašnjim radnim prostorom. 

Trajanje 1 min.

Play Video

Ispitivanje okruglih metalnih epruveta

Prikazana je univerzalna kidalica Inspekt 250 kN za ispitivanje okruglih ili plosnatih uzoraka od metala. Za prihvat uzorka koriste se mehaničke hvatljke s klinastim efektom a za mjerenje deformacija na vratu epruvete prema standardu DIN EN ISO 6892-1koristi i ručni kontaktni ekstenzometar MFA-2.

Trajanje 2 min.

Play Video

Kidalica za čelične cijevi

Video pokazuje kidalicu za ispitivanje mehaničkih svojstava šuplje čelične cijevi velikog promjera. Korištena je kidalica Inspekt 1500 kN, cijev rastežu hidrauličke hvataljke s paralelnim zatvaranjem dok deformacije mjeri kontaktni ekstenzometar za velike pomake.

Trajanje 0,5 min.

Play Video

Ispitivanje rebrastog betonskog željeza u građevinskoj industriji

Video prikaz vlačnog ispitivanje rebraste armaturne šipke univerzalnom kidalicom Inspekt table 250 kN s laserskim ekstenzometrom.  

Trajanje 1 min.

Play Video

Ispitivanje vijaka

Prikazan je rad univerzalnog sustava koji je prilagođen za ispitivanje vijaka npr. prema DIN EN ISO 898 a uključuje kidalicu Inspekt 400 kN s posebnim hvataljkama za uzorke s vratom.

Trajanje 1 min.

Play Video

Mjerenje sile čupanja krimpanih električnih konektora na kablovima

Prikazan je rad univerzalnog sustava za ispitivanje uzoraka metala koji uključuje kidalicu Inspekt blue s posebnim hvataljkama za čupanje krimpanih konektora na žicama.

Trajanje 1 min.

Play Video

Ispitivanje žice savijanjem

Video prikaz specijaliziranog uređaja za ispitivanje žice savijanjem 180 ° naprijed/nazad. .  

Trajanje 1 min.

Testiranje opruge za automobilsku spojku

Savijanje elemenata membranske opruge za spojku automobila na kidalici Inspekt 100 kN s specializiranom  napravom za savijanje.  Mjerenje progiba vrši s laserom.

Trajanje 1 min.

Play Video

Nosač mjerne opreme

Video prikazuje napravu za jednostavno pozicioniranje mjerne opreme (npr. peč, ekstenzometar) u radni prostor univerzalne kidalice.  

Trajanje 2 min.

Play Video

Uređaj za ispitivanje udara kamena u radijator automobila

Hegewald & Peschke je isporučio SDAAC novo dizajnirano ispitno postolje za ispitivanje sudara kamena sa radijatorima automobila.

SDAAC (Automobilski klimatizacijski sustavi) specijaliziran je za rješenja sustava grijanja vozila. Ispitno postolje dostavljeno je u SDAAC Poljska zajedno s ispitnim postoljem za ispitivanje udara klatnom. Obje uređaja koriste se za ispitivanje trajnosti automobilskog radijatora. Ispitivanja se provode prema specifikaciji ispitivanja specifične za proizvođača.

Princip rada: kuglice se ubacuju u spremnik predviđen za tu svrhu i ispucavaju tlakom zraka na unutarnje cijevi hladnjaka. Za ciljanje se koristi laserski pokazivač. Kuglice pogađaju testni uzorak s brzinom od oko 140 km/h. Kuglice se sastoje od tvrdog lijevanog granulata i imaju promjer 4-5 mm (DIN EN ISO 11124-2).

Udaljenost između uređaja i uzorka može se prema zahtjevima prilagoditi u rasponu od 150 do 600 mm. Po ispitivanju se na uzorku nalazi 40 udara kamena. Stroj za testiranje detektira hitac, brzinu i položaj na meti. Dodatni softver nije potreban. Unutarnji zidovi prekriveni su gumom kako bi se smanjila buka. Ispitni stroj i vrsta mjerenja izvedeni su u skladu sa zahtjevima VDA.

Trajanje 1 min.

Willy preporučuje Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH kidalice za ispitivanje metala iz serije Inspekt i Inspekt table.

Sve informacije o proizvodima možete zatražiti na telefon +385 1 3496 010 ili e-mail deformacije@topomatika.hr .

Inspekt         (-/+ 2500 kN)

Inspekt table    (-/+ 250 kN)

Na rutinskim kidalicama se metalne epruvete ispituju kontroliranim opterećenjem u jednoj osi, pa s obzirom na smjer opterećenja razlikujemo testove: statički vlačni pokus prema HR EN ISO 6892 -1 i -2, statički tlačni pokus te ispitivanje savijanjem u tri ili četiri točke.

Svi Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH mjerni uređaji mogu se opremiti raznim hvataljkama, napravama i alatima te koristiti za ispitivanja rastezanjem i pritiskom materijala, na sobnoj, povišenoj ili sniženoj temperaturi.

Ovisno o vrsti materijala možemo ih opremiti uređajima za mjerenje produljenja uzoraka (ekstenzometrima) koji su kontaktni (ručni, automatizirani), bezkontaktni (videoekstenzometri) a koji visoko precizno mjere deformaciju samog uzorka.

Vlačno testiranje koljenastih i navojnih metalnih uzoraka

Tvornica Liebherr u Ehingenu lider je na svjetskom tržištu pokretnih i gusjeničnih dizalica. Liebherr kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj kako bi optimizirala funkcionalnost i sigurnost proizvoda. Za tu namjenu upotrebljava i Hegewald & Peschke ispitnu opremu. Tako su, primjerice, u svom postrojenju u Ehingenu nedavno instalirali sustav za ispitivanje koji se sastoji od univerzalne kidalice Inspekt 1200 kN, hidrauličkih hvataljki, MFX200 ekstenzometra za velike pomake, softvera za testiranje materijala LabMaster i raznih elemenata za učvršćivanje uzoraka.

Pomoću ovog sustava mogu se provesti vlačna ispitivanja metala prema normama DIN 50125 i DIN EN ISO 6892-1, kao i vlačna ispitivanja cijelih cijevi različitih duljina. Upotrebljavaju ga i za vlačna ispitivanja koljenastih i navojnih metalnih uzoraka različitih dimenzija. Ovisno o duljini vijka, koja varira između 80 i 300 mm, koristi se odgovarajući pribor.

Edukacijska oprema za ispitivanje mehaničkih svojstava materijala

Strojarski fakultet Sveučilišta primijenjenih znanosti Stralsund ponovno je nabavilo Hegewald & Peschke kidalicu. Nakon što je sveučilište, prvi put 2011. godine, naručilo od tvrtke Hegewald & Peschke Mess-und Prüftechnik GmbH  modernizaciju starijeg modela kidalice modernim Hegewald & Peschke softverom za testiranje materijala, kroz nekoliko godina moderniziralo je cijeli laboratorij za testiranje i više puta pribjeglo tehnologiji tvrtke Hegewald & Peschke. Sada su kupili novu univerzalnu kidalicu Inspekt table 100 kN kao zamjenu za staru univerzalnu kidalicu, za tlačna i vlačna ispitivanja i testove savijanja metalnih materijala. Budući da je kidalica namijenjena školovanju, visoki su zahtjevi za odgovarajućom suvremenom tehnologijom ispitivanja.

Strojarski fakultet Sveučilišta primijenjenih znanosti Stralsund ima nekoliko dobro opremljenih laboratorija za praktičnu, primijenjenu nastavu i istraživanja prvenstveno u automobilskoj industriji, kao i zaštiti okoliša i energetskoj tehnologiji. Na međunarodno orijentiranim istraživačkim projektima ovaj fakultet surađuje s tvrtkama iz različitih industrija.

Velika saska čeličana koristi snažnu Hegewald & Peschke Inspekt kidalicu

U siječnju 2012. ESF Elbe-Stahlwerke Feralpi GmbH, najveća tvrtka pod okriljem Feralpi čelika, čeličana koja izvozi proizvode od čelika visokih performansi, naručila je od Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH univerzalnu kidalicu Inspekt od 600 kN.

Snažna Inspekt 600 kN univerzalna kidalica opremljena je hidrauličkim hvataljkama. To olakšava rukovanje i znatno povećava protok uzoraka u odnosu na konvencionalne mehaničke hvataljke za stezanje. Ispunjeni su i svi zahtjevi propisani novom normom DIN EN ISO 6892-1 za vlačno testiranje čvrstoće metala i mjerenja se provode sa kontrolom naprezanja.

Inspekt linija kidalica temeljito je prerađena 2011. godine. Najveći raspon opterećenja elektromehaničkih kidalica proširen je tako da obuhvati kapacitet od 2,5 MN (2500 kN). Revidirani Inspekt uređaji imaju ispitni prostor povećane širine i duljine te, po izboru, bočni prostor za ispitivanje. Moderna upravljačka jedinica, u kombinaciji s visokom preciznošću mjerenja sile, pomaka i deformacija jamči točno ispunjavanje standarda DIN EN 6892-1 i 6892-2.

Imate li pitanja? Mjernu opremu i usluge možemo vam demonstrirati uživo u TOPOMATIKA mjernom laboratoriju i demo centru, u Industrijskoj ulici 3, Novaki HR-10431, Sveta Nedelja ili online npr. preko Webex platforme.

Javite nam se za sve informacije ili prezentaciju proizvoda na +385 1 3496 010 ili deformacije@topomatika.hr

Metali
Polimeri
Staklo
Keramika
Kompoziti
Drvo
Tekstil
Ostali materijali