Hvataljke i čeljusti za ispitivanje materijala rastezanjem

Mehaničke, pneumatske i hidrauličke hvataljke

Hvataljke i čeljusti za ispitivanje materijala metal polimer drvo tkanina

Univerzalne kidalice pokrivaju široki raspon testova materijala. Bez obzira da li želite uzorke rastezati, savijati, sabijati, uvijati ili guliti, opseg opreme za ispitivanje materijala koju možete montirati na vašu kidalicu jednako je opsežan. Da bismo vaš sustav za ispitivanje materijala opremili prema potrebnoj namjeni, imamo sveobuhvatan asortiman dodatne opreme za ispitivanje materijala kao što su hvataljke za uzorke, ekstenzometri, visokotemperatune peći klima i termo komore. Na ovoj stranici predstavljamo samo dio našeg asortimana hvataljki. Ako vam nedostaje željeni dodatak za testiranje, kontaktirajte nas. Pronaći ćemo pravo rješenje za Vas.

TOPOMATIKA D.O.O. je ovlašteni zastupnik Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH u regiji. Sve informacije o hvataljkama, kidalicama i drugim proizvodima zatražite na telefon +385 1 3496 010 ili e-mail deformacije@topomatika.hr .

Hvataljke za rastezanje uzoraka - izvadak iz ponude

 

Hidrauličke hvataljke

Uhvatite sigurno pritiskom na gumb – jednostavno i nevjerojatno moćno
Hidrauličke hvataljke karakterizira brza i ne klizajuća provedba vlačnih ispitivanja prema nacionalnim i međunarodnim standardima na neprerađenim i obrađenim ravnim i okruglim uzorcima metalnih i nemetalnih materijala svih vlačnih čvrstoća. Pogodne su za ispitivanje limova, ploča, šipki, presjeka, traka, ravne i zakrivljene žice, žičane užadi, kabela, okruglih i ravnih uzoraka, cijevi, tehničkog tekstila, plastike, gume, kože, složenih materijala, tkanine, rešetke itd.

Dostupne su u sinkroniziranoj izvedbi za simetrično stezanje i kao jednostrani hidraulični stezni uređaji s ručno podesivim čeljustima za stezanje kako za asimetrične, tako i za simetrične uzorke i sile od 20 kN do 2500 kN.

Inspekt 1000 kN s hidrauličkim hvataljkama s obostranim stezanjem (2 klipa po hvataljci).

Video pokazuje postupak ispitivanja mehaničkih svojstava okrugle čelične epruvete promjera 30 mm. Test se provodi prema ISO 6892-1 A u Inspekt 1200 kN kidalici opremljenoj hidrauličkim hvataljkama s jednostranim stezanjem s čeljustima za okrugle uzorke. 

Play Video

Video pokazuje hidrauličke hvataljke s obostranim stezanjem za testiranje čeličnih cijevi koje rasteže elektromehanička kidalica Inspekt 1500 kN. Mjerenja se provode automatski prema normi putem programskog paketa LabMaster.

Play Video

Video robotizirana kidalica Inspekt 400 kN s hidrauličkim hvataljkama s obostranim stezanjem u kojoj se automatski provodi kompletan postupak mjerenja, označavanja i ispitivanja materijala.

 

Pneumatske hvataljke

Uhvatite paralelnim stezanjem – pridržavanje konstantnom silom
.
Play Video

Uzorci koji prilikom rastezanja jako mijenjaju svoje dimenzije (elastomeri, neki polimeri) sigurno se fiksiraju u pneumatske hvataljke s paralelnim stezanjem. Ovaj tip hvataljki omogućuje regulaciju sile pritiska tlakom zraka te sprećavanju klizanje uzoraka za vrijeme testa. Prikazana je samo jedna izvedba, u ponudi imamo i druge izvedbe.

Trajanje 1:35min

 


Mehaničke vijčane hvataljke

Držanje, stezanje – od grubog do filigranskog
Vijčane hvataljke otvaraju se i stežu ručno, bez potrebe za dodatnim vanjskim pogonom. Da bi se osiguralo da se uzorak čvrsto i sigurno drži prilikom opterećivanja, dodatno su opremljene klinastim čeljustima koje osiguravaju čvrstu vezu i nakon inicijalnog pritezanja rukom. Moguć je prihvat asimetričnih uzoraka kao i serijska nadogradnja s drugim hvataljkama ili npr. dodatnim senzorom za silu.

Inspekt table 100 kN s ručnim hvataljkama s paralelnim stezanjem.

Play Video

Video prikazuje Inspekt table 50 kN kidalicu opremljenu s velikim vijčanim hvataljkama za okrugle i plosnate uzorke, mjerenje pomaka i deformacija provodi se s “long-distance” kontaktnim ekstenzometrom. Prikladno npr za ISO 6892-1 i -2, ISO 527 i sl.

Trajanje 1 min.

Play Video

Video prikazuje Inspekt solo kidalicu opremljenu s malim vijčanim hvataljkama za tekstil što ju čini prikladnom za ispitivanje npr. prema normama EN ISO 13934-1, EN ISO 13937-2, EN ISO 9073-4 i DIN EN 455-2. 

Trajanje 1 min.

 

 

Mehaničke klinaste hvataljke

Držanje, stezanje – s klinastim efektom
Za provođenje statičkog vlačnog pokusa prema ISO 6892 na metalima često se koriste mehaničke klinaste hvataljke kod kojih (zbog efekta klinastih čeljusti) sila hvatanja raste sa silom rastezanja uzorka. Hegewald & Peschke MPT GmbH nudi ove držače uzoraka do opterećenja od 600 kN. 

Inspekt table 10 kN s ručnim hvataljkama s klinastim efektom i ClipOn ekstenzometrom.

Play Video

Video pokazuje ispitivanje mehaničkih svojstava okrugle čelične epruvete prema ISO 6892-1 na sobnoj temperaturi. Univerzalna kidalica Inspekt 200 kN opremljena je mehaničkim hvataljkama sa čeljustima za okrugle uzorke. Deformacija epruvete mjeri se ručnim “clip-on” ekstenzometrom.

Play Video

Video pokazuje ispitivanje mehaničkih svojstava betonskog željeza i mreža prema ISO 6892-1 na sobnoj temperaturi. Univerzalna kidalica Inspekt table 250 kN opremljena je mehaničkim hvataljkama sa čeljustima za okrugle uzorke. 

 

 

Serijska veza mehaničkih hvataljki

Kada je vrijeme bitno – jednostavna nadogradnja hvataljki
Da bi se izbjeglo skidanje hvataljki (ako povremeno trebate ispitivati npr. okrugle uzorke s navojem, ramenima ili vijke) neke hvataljke imaju i specijalni sustav za jednostavnu montažu dodatnih hvataljki. Na slici ispod i na videima vide se velike mehaničke klinaste hvataljke sa serijski montiranim hvataljkama za uzorke s navojem.

Inspekt 250 kN s ručnim hvataljkama s klinastim efektom i serijski povezanim nosačem okruglih uzoraka s navojem

Play Video

Video pokazuje ispitivanje mehaničkih svojstava okrugle čelične epruvete s navojem prema ISO 6892-1 na sobnoj temperaturi. Univerzalna kidalica Inspekt 200 kN opremljena je hvataljkama za epruvete s navojem (montirane u seriju s klinastim hvataljkama). Deformacija epruvete mjeri se automatskim long-distance ekstenzometrom.

Play Video

Video pokazuje ispitivanje mehaničkih svojstava vijaka prema ISO 6892-1 na sobnoj temperaturi. Univerzalna kidalica Inspekt 250 kN opremljena je hvataljkama za epruvete s navojem (montirane u seriju s klinastim hvataljkama). 

 

 

Obuhvatne mehaničke hvataljke

Uhvatite tanke uzorke – veza trenjem

Isto kao kod prethodnih, i ovdje je glavnina veze uzorak-hvataljka ostvarena obuhvatnim dijelom hvataljke oko kojeg se namota uzorak. Time se postiže da se glavnina sile rastezanja koristi za trenje kojim se pridržava uzorak, dok se krajevi uzorka lagano pridržavaju vijčanim hvataljkama. Dostupni su različiti promjeri i oblici ovih hvataljki. Ovisno o vašim uzorcima odabrati čemo ispravnu varijantu.

Inspekt table 20 kN s obuhvatnim hvataljkama s mehaničkim stezanjem uzorka u obliku žice

Obuhvatni dio ove hvataljke trenjem pridržava uzorak, čime se smanjuje zarezno djelovanje uslijed pneumatskog stezanja krajeva uzorka. Ovo je posebno važno kod izuzetno tankih uzoraka, da bi prema normama uzorak ispravno pucao samo između hvataljki. U varijanti sa ili bez pneumatskog prihvata prikladne su za provođenje testova na žicama, sajlama, užadi.

Inspekt blue 10 kN s pneumatskim hvataljkama za žice i sajle

Video pokazuje ispitivanje mehaničkih svojstava plastičnog filamenta za 3D printere prema ISO 527. Filament u obliku plastične žice omotan je oko hvataljki za obuhvatno pridržavanje uzoraka. Testiranje je provedeno na Inspekt table 20 kN.

 

 

Veza oblikom

Uhvatite vijke – veza oblikom

Vijci su standardni proizvod koji dolazi u velikom broju dimenzija. Stoga u ponudi imamo specijalizirane hvataljke u kojima se pouzdano i jednostavno mogu testirati vijci na rastezanje. Molimo javite nam točno koje vijke želite testirati pa čemo ponuditi ispravnu varijantu hvataljki.

Play Video

Ispitivanje vijaka rastezanjem prema normi EN ISO 898-1 s postupkom prihvata vijaka u hvataljku za testiranje vijaka detaljno je prikazano u ovom videu. Zbog različitih potrebnih prekidnih sila korištene su dvije kidalice, Inspekt 250 kN i Inspekt 1200 kN.

Play Video
Specijalni pneumatski držači hvataju okruglu metalnu epruvetu (veza oblikom) na robotiziranoj kidalici Inspekt 250 kN.
 

Trajanje 1 min.

Imate li pitanja? Opremu i proizvode možemo vam demonstrirati uživo u TOPOMATIKA mjernom laboratoriju i demo centru, u Industrijskoj ulici 3, Novaki HR-10431, Sveta Nedelja ili online npr. preko Webex platforme.

Javite nam se za sve informacije ili prezentaciju proizvoda na +385 1 3496 010 ili deformacije@topomatika.hr

Preuzmite katalog Hegewald & Peschke proizvoda:

Primjeri instaliranih ispitnih uređaja grupiranih prema vrsti materijala:

Metali
Polimeri
Staklo
Keramika
Kompoziti
Drvo
Tekstil
Ostali materijali