Hvataljke i naprave za ispitivanje materijala pritiskanjem i savijanjem

Kompresija, savijanje u 3 ili 4 točke

Alati i naprave za savijanje uzoraka

Univerzalne kidalice su izuzetno svestrani mjerni uređaji za ispitivanje razaranjem, ali im funkcionalnost ovisi o hvataljkama s kojim su opremljeni. Bez obzira da li želite uzorke rastezati, savijati, sabijati, uvijati ili guliti, opseg opreme za ispitivanje materijala koju možete montirati na vašu kidalicu jednako je opsežan. Da bismo vaš sustav za ispitivanje materijala opremili prema potrebnoj namjeni, imamo sveobuhvatan asortiman dodatne opreme za ispitivanje materijala kao što su hvataljke za uzorke i ekstenzometri. Na ovoj stranici predstavljamo samo dio našeg asortimana hvataljki i alata za ispitivanje pritiskom i savijanjem. Ako vam nedostaje željeni alat ili naprava za testiranje, kontaktirajte nas. Pronaći ćemo pravo rješenje za Vas.

TOPOMATIKA D.O.O. je ovlašteni zastupnik Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH u regiji. Sve informacije o hvataljkama za kompresiju ili savijanje, kidalicama i drugim proizvodima zatražite na telefon +385 1 3496 010 ili e-mail deformacije@topomatika.hr .

Hvataljke za pritiskanje i savijanje uzoraka - izvadak iz ponude

Kompresijske hvataljke

Sastoje se od jednog para hvataljki koje kontrolirano, s gornje i donje strane provode kompresijsko opterećivanje (pritiskanje) uzorka sve do trenutka kolapsa, pojave pukotina ili ostvarivanja zadane sile ili pomaka. Ispitivati se mogu razni materijali, npr. ljepenka, polimeri, lijekovi, tekstura hrane, spužve, pjene, beton, metal…

Možemo vam ponuditi hvataljke raznih izvedbi, tvrdoća, oblika i dimenzija. Najčešće su proizvedene od čelika ili aluminija te se na kidalicu jednostavno spajaju preko pinova.

Slika lijevo pokazuje uređaj za kompresijsko ispitivanje kartonskih kutija na bazi Inspekt table 50 kN prema normi DIN EN ISO 2234.

Slika lijevo pokazuje uređaj za kompresijsko ispitivanje spužve i pjenastih materijala na bazi Inspekt table 5 kN prema normi DIN 53576, DIN 53579 i sličnim. Vertikalno opterećenje provodi se konstantnom brzinom dok senzori sile i pomaka bilježe ostvarene vrijednosti i prikazuju ih u dijagramu programskog paketa LabMaster.

Play Video

Video pokazuje Inspekt duo 5 kN koja pomoću dvije kvadratne fiksne ravne ploče kompresijskom silom deformira 3D printani spužvasti proizvod. U ovoj izvedbi ploče su fiksne i bez perforacija. Kidalice možemo isporučiti s raznim tipovima ploča za kompresiju: npr, četvrtastog ili okruglog oblika, od polimera aluminija ili čelika, s raznim tipovima prihvata koji dopuštaju rotaciju ploče kao i s ili bez perforacija.

Play Video

Video pokazuje mjerenje sile otvaranja plastičnog spremnika soka u prahu skrivenog u čepu boce prilikom kompresije u mjernom laboratoriju za mehanička ispitivanja TOPOMATIKA d.o.o. provedeno na univerzalnoj kidalici Inspekt table 20 kN sa okruglim aluminijskim hvataljkama za pritisak (tlačno ispitivanje). 

Play Video

Video pokazuje specijalni uređaj na električni pogon koji omogućuje simulaciju starenja periodičkim pritiskanjem uzorka pjene između dve paralelne ploče, u skladu s EN ISO 3385, a zatim mjerenje tvrdoće u skladu s DIN EN ISO 2439.

Play Video

Video pokazuje tlačno ispitivanje 3D printanog proizvoda na Inspekt table 20 kN. Sila je mjerena na kidalici a površinske deformacije snimane su sa sustavom GOM ARAMIS 3D Camera.

Play Video

Video pokazuje probijanje stijenke 3D printane cijevi na Inspekt table 20 kN. Sila je mjerena na kidalici a boje na površini pokazuju pomake mjerene optičkim 3D mjernim sustavom GOM ARAMIS 3D Camera.

Play Video

Video pokazuje tlačno ispitivanje tableta na Inspekt table 250 kN opremljenoj sa čeličnim hvataljkama okrugle radne površine za kompresiju, serijski preko adaptera spojene s hvataljkama za mehaničko razvlačenje s klinastim efektom.

Play Video

Video pokazuje ispitivanje radijalnog pritiskanja plastičnih kanalizacijskih cijevi koje su proizvedene u mjerilu 1:1. Radi se o cijevima ojačanim staklenim vlaknima a za kompresiju se koristi specijalna kidalica Inspekt S-XL 600kN visine 6 metara i čelične hvataljke pravokutnog oblika.

Naprave za savijanje 

Sastoje se od dva dijela:

  • donjeg dijela na kojem su dva oslonca za uzorak. Oslonci mogu biti sa fiksnim ili zamjenjivim valjčićima različitih radijusa
  • gornjeg dijela koji može imati jedan ili dva indentera za savijanje u 3 ili 4 točke

Razmaci oslonaca i indentera su podesivi, valjčići oslonaca mogu biti fiksni ili zamjenjivi. Možemo vam ponuditi naprave za savijanje uzoraka raznih izvedbi i dimenzija. 

Play Video

Ispitivanje drveta savijanjem u 4 točke

Fleksijsko ispitivanje drvene daske prema EN 789 univerzalnom kidalicom Inspekt table 50 kN

 

Play Video

Video pokazuje savijanje u 3 točke (folding test) čelične epruvete (imamo hvataljke za npr.: EN488,  ISO7438, BS4449, ASTM-A370, ASTM-E190, ASTM-E290, ASTM-E399, DVS2203, EN12814-1, GOST6996, GOST14019, ISO3651, ISO5173, ISO15630, JIS-G575) na kidalici s dva radna prostora Inspekt 600 kN. U glavnom radnom prostoru smještene su hidrauličke hvataljke a u lateralnom naprava za savijanje u 3 točke.

Play Video

Video pokazuje Inspekt blue 20 kN koja provodi ispitivanje polimernog zavarenog uzorka prema smjernici DVS 2203 part 5 pri čemu se uzorak opterećuje savijanjem u 3 točke (fold test). Uzorak debljine 16mm mora izdržati kut od 160 stupnjeva i progib od 85 mm a na temelju testa može se zaključiti o kvaliteti zavarenog spoja.

Play Video

Video pokazuje savijanje u 4 točke keramičkog materijala prema EN843-2 A na kidalici Inspekt table 50 kN. Ispod epruvete montirani su senzori za detekciju progiba.

Play Video

Video pokazuje savijanje u 4 točke sendvič polimernog materijala prema ASTM C393 na kidalici Inspekt table 50 kN

Play Video

Video pokazuje savijanje staklene ploče u 4 točke na specijaliziranoj kidalici s zatvorenim radnim prostorom Inspekt SB 50 kN. Opterećenje se vrši centralno postavljenom spindlom.

Video pokazuje savijanje elemenata membranske opruge za spojku automobila na kidalici Inspekt 100 kN s specializiranom  napravom za savijanje.  Mjerenje progiba vrši s laserom.

Imate li pitanja? Opremu i proizvode možemo vam demonstrirati uživo u TOPOMATIKA mjernom laboratoriju i demo centru, u Industrijskoj ulici 3, Novaki HR-10431, Sveta Nedelja ili online npr. preko Webex platforme.

Javite nam se za sve informacije ili prezentaciju proizvoda na +385 1 3496 010 ili deformacije@topomatika.hr

Preuzmite katalog Hegewald & Peschke proizvoda:

Primjeri instaliranih ispitnih uređaja grupiranih prema vrsti materijala:

Metali
Polimeri
Staklo
Keramika
Kompoziti
Drvo
Tekstil
Ostali materijali