Kompoziti

Kompozitni materijali, plastika s ugljičnim vlaknima (CFRP – Carbon-Fibre Reinforced Plastics) odnosno staklenim vlaknima (GFRP – Glass-Fibre Reinforced Plastics), sadrže vlakna koja kao armatura ojačavaju polimernu matricu. Takva kompozitna struktura osigurava istovremeno malu težinu materijala uz visoku čvrstoću i krutost, pa se ti materijali često koristi za sportsku opremu, u zrakoplovnoj i automobilskoj industriji.
Međutim, zbog smjerova ulaganja vlakana, kompozitne materijale karakterizira velika anizotropija mehaničkih svojstava. Zato pri testiranju treba voditi računa o načinu opterećivanja uzoraka. U Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH posebno su za tu svrhu dizajnirali adaptere koji omogućuju usklađivanje smjera sile kojom se opterećuje uzorak tako da se pogreške pozicioniranja, a time i sile smicanja koje djeluju na uzorak, svedu na minimum. Kidalicama Hegewald & Peschke zato su može izuzetno precizno obaviti vlačne i tlačne testove te testove savijanja na CFRP i GFRP uzorcima na sobnoj temperaturi i u temperaturnim komorama.

Ispitivanje CFRP/GFRP kompozitnih materijala u zrakoplovnoj industriji

Tri univerzalne kidalice Inspekt table blue 5kN, INSPEKT table 50kN s temperaturnom komorom i INSPEKT 250kn s dodatnom bočnim ispitnim prostorom koriste se od svibnja 2014. u zrakoplovnoj industriji Kine. Te statičke kidalice na elektromotorni pogon, s dodacima kao što su termo komore i visokotemperaturne peći, upotrebljavaju se za najsvestranije ispitivanje kompozitnih materijala s ugljičnim ili staklenim vlaknima u skladu sa standardima. Obavljaju širok raspon standardnih tlačnih, vlačnih ispitivanja i testova savijanja GFRP, odnosno CFRP uzoraka na sobnoj temperaturi i u temperaturnim komorama na temperaturi od -70 do +350 °C.

Dvije kidalice Hegewald & Peschke MPT GmbH isporučene su za ispitivanje proizvodne linije pitke vode u Poljskoj

U listopada 2014. Hegewald & Peschke MPT GmbH isporučio je kidalice Inspekt 600 kN i Inspekt table 250 kN u Hobas Co. u Poljskoj.
Šest metara visoka kidalica Inspekt 600 kN koristi se za testiranje novog tipa plastične cijevi ojačane staklenim vlaknima koje se instaliraju bez iskopa kanala. Prva instalirana cijevi stoga je opremljena glavom za bušenje. Daljnji segmenti cijevi dužine 2,5-6 m hidraulički se zabijaju. Iskopani materijal se transportira duž unutrašnjosti cijevi. Povezani segmenti omogućuju kutno odstupanje do 3° po spoju. To omogućuje i instalaciju cijevi po krivulji.
Takvo instaliranje postavlja visoke zahtjeve na svojstva materijala. Za ispitivanje trake cijevi od cca. 300 mm, s debljinom stijenke od 150 mm i promjerom do 4200 mm na elastičnost u dva koraka (cca. 2% i 5%) koristi se kidalica Inspekt 600 kN.
Kidalica Inspekt table 250 kN, koja je također isporučena, testira mali odsječak cijevi zatezanjem.
Međunarodno aktivna tvrtka Hobas proizvodi i isporučuje sustave cijevi od plastike ojačane staklenim vlaknima već više od 50 godina. Oni se koriste, primjerice, za linije pitke vode, otpadne vode, vodovode, navodnjavanje ili odvodnjavanje.

Imate li pitanja? Mjernu opremu i usluge možemo vam demonstrirati uživo u TOPOMATIKA mjernom laboratoriju i demo centru, u Industrijskoj ulici 3, Novaki HR-10431, Sveta Nedelja ili online npr. preko Webex platforme.

Javite nam se za sve informacije ili prezentaciju proizvoda na +385 1 3496 010 ili deformacije@topomatika.hr

Metali
Polimeri
Staklo
Keramika
Kompoziti
Drvo
Tekstil
Ostali materijali
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.
Postavke kolačića