Drvo

Hegewald & Peschke uređajima ispituju se i mehanička svojstva drveta: primjerice, kompleksno mehaničko ispitivanje grana u biomehaničkim istraživanjima za proučavanje mehaničkih svojstava bioloških struktura, ispitivanje drvenog namještaja na posebnim uređajima za testiranje namještaja, odnosno testiranje drvenih, kao i umjetnih podnih obloga i građevinskih materijala univerzalnim kidalicama.

Troosno ispitivanje drva

Torzijsko ispitivanje drvenih uzoraka i mehaničko ispitivanje torzijom i savijanjem bioloških struktura drveta troosnom univerzalnom kidalicom Inspekt 3axis 20-5-500 s laserskim ekstenzometrom.
 

Nadogradnja šest metara visoke specijalne kidalice za Karlsruhe Institute of Technology

Hegewald & Peschke nadogradio je specijalnu kidalicu isporučenu 2003. godine u “Büro Service Mühl” bez upravljačke jedinice. Oni su ju opremili vlastitom upravljačkom jedinicom i dostavili u Karlsruhe Institute of Technology (KIT). To je tehničko sveučilište u Baden-Württembergu, kao i nacionalni istraživački centar Helmholtz udruge. Hegewald & Peschke već je isporučio nekoliko univerzalnih kidalica Inspekt i Inspekt table sveučilištu u Karlruheu, a sada su modernizirali i nadogradili ovu kidalicu.

Nadograđenu kidalicu trenutno upotrebljava “Test Institute for Steel, Wood and Rock, Wooden structures and Building construction” (Službeni institut za ispitivanje materijala). Približno 6 metara visoka specijalna kidalica koristi se prvenstveno za ispitivanje građevnih dijelova za stambenu izgradnju, uključujući i krovne konstrukcije s velikim drvenim gredama. Osim veličine kidalice i tri ispitna odjeljka (400 kN / 150 kN/ 10 kN), specifična je stojeća radna stanica – mobilni upravljački ormarić koji sadrži kontrolni sustav, računalo s monitorom i LabMaster softver, te tipkovnicu s integriranim mišem. To omogućuje pozicioniranje stanice prema potrebi, ovisno o ispitnom prostoru koji se koristi i veličini uzorka.
 

Tehničke inovacije po uzoru na prirodu – mehanička ispitivanja bioloških struktura

Sveučilište u Freiburgu dobilo je novu Hegewald & Peschke elektromehaničku kidalicu Inspekt 3axis 20-5-500 za višestruka ispitivanja bioloških struktura: analizu oblika, funkcija i odnosa bioloških struktura zbog korištenja tih spoznaja na tehničkim materijalima. Znanstvenici tog sveučilišta koriste ju pogotovo za proučavanje mehaničkih svojstava bioloških struktura, kao što su grananja bočnih grana drveta. Nove spoznaje mogu kvantificirati principe dizajna i odrediti njihov potencijal za primjenu u tehničkim aplikacijama po uzoru na prirodu. Sustavom Inspekt 3axis 20-5-500 mogu se obavljati višestruka ispitivanja standardnih uzoraka.

Biljke u obliku drveta mogu na razne načine poslužiti kao inspiracija za tehnologiju. Tijekom biološke evolucije prilagođene su različitim statičkim (vlastita težina, lišće, snijeg) i dinamičkim opterećenjima (vjetar). Zato njihova anatomija i morfologija pružaju važne informacije za razumijevanje principa, primjerice vibracija, a time i za inovativne biomimetičke reakcije. Tako se mogu, na primjer, razviti lagane razgranate strukture koje imaju visoku vlačnu čvrstoću.

Grupa za biomehaniku biljaka Freiburg intenzivno se bavi mehaničkim svojstvima sklopova vlakana i provodi testove za maksimalnu prekidnu silu, otpornost na lom i ponašanje grana pri prijelomu. U tu svrhu, znanstvenici koriste Inspekt 3axis 20-5-500 kojim se može istovremeno obavljati testiranje na do tri osi.

Digitalni upravljač sinhrono upravlja mjernim kanalilma. Digitalna kontrola omogućuje simultano bilježenje izmjerenih vrijednosti. Za pozicioniranje i rukovanje kidalicom Inspekt 3axis 20-5-500 koristi se softver LabControl preko upravljačke ploče .

 

Metali
Polimeri
Staklo
Keramika
Kompoziti
Drvo
Tekstil
Ostali materijali
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža.
Postavke kolačića