Polimeri

topomatika logo Hegewald & Peschke logo willy-2

Kidalice i tvrdomjeri upotrebljavaju se za ispitivanje čvrstoće odnosno tvrdoće različitih polimera. Na kidalicama se materijali mogu ispitivati statičkim vlačnim pokusom, statičkim tlačnim pokusom te savijanjem, prema ISO normama. Statičkim vlačnim ispitivanjem moguće je utvrditi osnovne značajke materijala. Uređaji različitih konfiguracija i mjernih područja (Inspekt micro LC – do 100 N, Inspekt mini – do 3 kN, Inspekt table blue – do 20 kN, Inspekt table – do 250 kN) koriste se, ovisno o materijalu i uzorcima koji se ispituju, za razne industrijske namjene.

Pogledajte primjere korištenja Hegewald & Peschke kidalica za ispitivanje različitih polimera u raznim djelatnostima:

 • Industrija plastike – stiropor

  univerzalna kidalica Inspekt Table 5kN

 •  
  Automatizirano testiranje uzoraka stiropora na kompresiju i savijanje.

  Inspekt table 5kN kidalica obavlja taj zadatak učinkovito, pouzdano i bez greške. Uzorci stiropora, naslagani na pokretnoj traci, odlaze u lijevak i zatim se odvajaju. Barkod skener očitava i unosi u bazu podataka softvera podatke o najnižem uzorku. Podaci o visina uzoraka koristi se za transport i odvajanje pojedinog uzorka, koji, nakon vaganja, linearnim pogonom ide dalje u prostor za testiranje. Kidalica je već podešena prema njegovoj geometriji na temelju podataka koje je emitirao barkod skener, pa se testiranje provodi odmah. Testirani uzorak se nakon toga ispuhuje komprimiranim zrakom iz prostora za testiranje u jedan od spremnika za otpad iza kidalice. Moguć je i manualni rad. Upravljački softver je LabMaster, s modulom za automatizaciju ili robot.

   

 • Testiranje trajnosti spužvastih materijala

  specijalni uređaj za dugoročna ispitivanja pjenastih materijala

 • testiranje-pjeneDugoročna ispitivanja pjenastih materijala prema normi DIN EN ISO 3385

  Trajnost pjenastih materijala određuju svojstava koja utječu na promjene tijekom uporabe. Nakon ekstremnog ili učestalog djelovanja sila mijenjaju se fizikalna svojstva spužve zbog zamora materijala. Ispitivanje zamora (trajnosti) spužve, odnosno koliko dugo spužva zadržava prvobitnu tvrdoću i visinu, može se provesti na nekoliko načina.

  Hegewald & Peschke uređaj za dugoročna ispitivanja pjenastih materijala dizajniran je za dugotrajne testove na pjenastim materijalima prema DIN EN ISO 3385 (Određivanje zamora fleksibilnih polimernih pjena zbog stalnog opterećenjem). Pogodan je za kontrolu i ispitivanje materijala i komponenti. Osigurava izvođenje testova u skladu sa standardom. Ovaj uređaj male težine od samo 35 kg može se jednostavno premještati, te jamči povoljan omjer cijene i performansi. Fleksibilna visina uzoraka za testiranje omogućuje ispitivanje različitih spužvastih materijala.

   
   

 • Znanstvena istraživanja

  specijalna kidalica Inspekt S 5kN

 • Inspekt S 5kNSpecijalna kidalica Inspekt S 5kN za znanstvenu karakterizaciju elastomera

  Hegewald & Peschke MPT GmbH isporučio je u svibnju 2014. specijalni mjerni uređaj za ispitivanje materijalnih karakteristika elastomera Institutu za tehničku mehaniku Sveučilišta Friedrich-Alexander u Erlangen-Nürnbergu. Primarni cilj je ustanoviti vremensku i temperaturnu ovisnost ispunjenih silikonskih elastomera pod širokim rasponom uvjeta ispitivanja. Korištenjem termo komore može se, osim u normalnim uvjetima okoline, provesti i široka paleta ispitivanja na temperaturama od -80°C do 250°C. Okvir ovog uređaja (uključujući i pneumatske stezne naprave) nije napravljen od čelika kao kod standardnih Hegewald & Peschke MPT GmbH kidalica, nego od aluminija i drugih ne-magnetičnih materijala. To omogućuje ispitivanja pod utjecajem magnetskih polja za karakterizaciju magnetno osjetljivih elastomera (MSE). Evidentiranje podataka o deformaciji za vrijeme eksperimenata osigurano je bezkontaktnim mjerenjem video-ekstenzometrom. Zahvaljujući tome, moguće je provoditi ispitivanja pod utjecajem temperature između -80°C i 250°C i istovremenim utjecajem magnetskih polja. Integracija izvora magnetskog polja upravo je u fazi razvoja na lokaciji kupca. Cilj istraživanja je stjecanje temeljnih znanja o jednoosnom ponašanju ispunjenih, a posebno magnetno osjetljivih silikonskih elastomera pod širokim rasponom utjecaja okoline.

   

 
 

Metali Polimeri Staklo Keramika
ispitivanje metala ispitivanje plastike kidalica-staklo keramika

 

kompoziti drvo tekstil
Kompoziti Drvo Tekstil Ostali materijali