Kompoziti

Oprema za destruktivno ispitivanje mehaničkih svojstava materijala proizvođača Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH svakodnevno se koristi za ispitivanje komponenata i gotovih proizvoda od kompozita. Kompozitni materijali, plastika s ugljičnim vlaknima (CFRP – Carbon-Fibre Reinforced Plastics) odnosno staklenim vlaknima (GFRP – Glass-Fibre Reinforced Plastics), sadrže vlakna koja kao armatura ojačavaju polimernu matricu. Takva kompozitna struktura osigurava istovremeno malu težinu materijala uz visoku čvrstoću i krutost, pa se ti materijali često koristi za sportsku opremu, u zrakoplovnoj i automobilskoj industriji.
Međutim, zbog smjerova ulaganja vlakana, kompozitne materijale karakterizira velika anizotropija mehaničkih svojstava. Zato pri testiranju treba voditi računa o načinu opterećivanja uzoraka.

TOPOMATIKA D.O.O. je ovlašteni zastupnik Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH u regiji. Sve informacije o proizvodima možete zatražiti na telefon +385 1 3496 010 ili e-mail deformacije@topomatika.hr .

 U Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH posebno su za tu svrhu dizajnirali adaptere koji omogućuju usklađivanje smjera sile kojom se opterećuje uzorak tako da se pogreške pozicioniranja, a time i sile smicanja koje djeluju na uzorak, svedu na minimum. Kidalicama Hegewald & Peschke zato su može izuzetno precizno obaviti vlačne i tlačne testove te testove savijanja na CFRP i GFRP uzorcima na sobnoj temperaturi i u temperaturnim komorama.

Niže na ovoj stranici u obliku slika i videa prikupili smo neke karakteristične i zanimljive primjere korištenja univerzalnih uređaja za jednoosno ispitivanje mehaničkih svojstava kompozita i gotovih proizvoda na uređajima koji su već instalirani u regiji i širom svijeta u različitim granama industrije ili znanosti.

Play Video

Inspekt S-XL 600kN za ispitivanje cijevi od stakloplastike

Video prikazuje trenutak isporuke specijalne kidalice Inspekt S-XL 600kN visoke 6 metara koja je razvijena posebno za ispitivanje plastičnih cijevi ojačanih staklenim vlaknima. Takove cijevi koriste se kao vodovodi za pitku vodu, vodove za otpadne vode, sustave za navodnjavanje ili odvodnju. Dok su cijevi ugrađene, izložene su velikim pritiscima i zato je određivanje mehaničkih svojstava gotovog proizvoda od presudne važnosti. Mehanička ispitivanja provode se testiranjem nazivne krutosti prstena od plastičnih cijevi. Ovaj specijalni uređaj za ispitivanje velikih komponenata koristi se za ispitivanje prstena izrezanog iz cijevi cca. širine 300 mm i debljina stijenke 150 mm i promjera do 4200 mm. Ispitivanje nerazorne elastičnosti odvija se u dva koraka (2% i 5%).  Deformacija prstena na unutarnjem promjeru plastičnih cijevi ne smije prelaziti graničnu vrijednost. Ispitivanje se provodi na sobnoj temperaturi.  

Trajanje 2 min.

Willy preporučuje Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH kidalice za ispitivanje kompozita iz serije Inspekt i Inspekt table.

Sve informacije o proizvodima možete zatražiti na telefon +385 1 3496 010 ili e-mail deformacije@topomatika.hr .

Inspekt         (-/+ 2500 kN)

Inspekt table    (-/+ 250 kN)

Svi Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH mjerni uređaji mogu se opremiti raznim hvataljkama, napravama i alatima te koristiti za ispitivanja rastezanjem i pritiskom materijala, na sobnoj, povišenoj ili sniženoj temperaturi.

Ovisno o vrsti materijala možemo ih opremiti uređajima za mjerenje produljenja uzoraka (ekstenzometrima) koji su kontaktni (ručni, automatizirani), bezkontaktni (videoekstenzometri) a koji visoko precizno mjere deformaciju samog uzorka.

Inovativni sustav za ispitivanje materijala za testove na ugljičnim vlaknima

Tijekom vlačnih ispitivanja i testova smicanja i savijanja na CFRP materijalima, sitna vlakna i čestice otpadaju kad se uzorak raspada. To je opasno za ljude i elektroniku. Mogu se zadržati kod ljudi u plućima kao nanočestice. Na elektroničkim pločama ta vlakna mogu uzrokovati kratki spoj i na taj način dovesti do kvara upravljačkih sustava.

Hegewald & Peschke tehnologija za ispitivanja materijala odabrana je na natječaju sveučilišta Hofa, jer osim ispitnog okvira Inspekt table 100kN s raznim hvataljkama za širok spektar primjene kod ispitivanja kompozitnih materijala, također su ponudili inovativni ispušni uređaj za ispitno područje. Kontrolna elektronika i računalo zatvoreni su sa zaštitnim razredom IP 67.

Ispitno postrojenje dio je novoizgrađene tekstilne pilot-tvornice u kampusu u Münchbergu, koja istražuje proizvodnju netkanih materijala i obradu i testiranje vlakana visokih performansi.

 

Ispitivanje CFRP/GFRP kompozitnih materijala u zrakoplovnoj industriji

Tri univerzalne kidalice Inspekt table blue 5kN, INSPEKT table 50kN s temperaturnom komorom i INSPEKT 250 kN s dodatnom bočnim ispitnim prostorom koriste se od svibnja 2014. u zrakoplovnoj industriji Kine. Te statičke kidalice na elektromotorni pogon, s dodacima kao što su termo komore i visokotemperaturne peći, upotrebljavaju se za najsvestranije ispitivanje kompozitnih materijala s ugljičnim ili staklenim vlaknima u skladu sa standardima. Obavljaju širok raspon standardnih tlačnih, vlačnih ispitivanja i testova savijanja GFRP, odnosno CFRP uzoraka na sobnoj temperaturi i u temperaturnim komorama na temperaturi od -70 do +350 °C.

Dvije kidalice Hegewald & Peschke MPT GmbH isporučene su za ispitivanje proizvodne linije pitke vode u Poljskoj

U listopadu 2014. Hegewald & Peschke MPT GmbH isporučio je kidalice Inspekt 600 kN i Inspekt table 250 kN u Hobas Co. u Poljskoj.
Šest metara visoka kidalica Inspekt 600 kN koristi se za testiranje novog tipa plastične cijevi ojačane staklenim vlaknima koje se instaliraju bez iskopa kanala. Prva instalirana cijevi stoga je opremljena glavom za bušenje. Daljnji segmenti cijevi dužine 2,5-6 m hidraulički se zabijaju. Iskopani materijal se transportira duž unutrašnjosti cijevi. Povezani segmenti omogućuju kutno odstupanje do 3° po spoju. To omogućuje i instalaciju cijevi po krivulji.
Takvo instaliranje postavlja visoke zahtjeve na svojstva materijala. Za ispitivanje trake cijevi od cca. 300 mm, s debljinom stijenke od 150 mm i promjerom do 4200 mm na elastičnost u dva koraka (cca. 2% i 5%) koristi se kidalica Inspekt 600 kN.
Kidalica Inspekt table 250 kN, koja je također isporučena, testira mali odsječak cijevi zatezanjem.
Međunarodno aktivna tvrtka Hobas proizvodi i isporučuje sustave cijevi od plastike ojačane staklenim vlaknima već više od 50 godina. Oni se koriste, primjerice, za linije pitke vode, otpadne vode, vodovode, navodnjavanje ili odvodnjavanje.

Imate li pitanja? Mjernu opremu i usluge možemo vam demonstrirati uživo u TOPOMATIKA mjernom laboratoriju i demo centru, u Industrijskoj ulici 3, Novaki HR-10431, Sveta Nedelja ili online npr. preko Webex platforme.

Javite nam se za sve informacije ili prezentaciju proizvoda na +385 1 3496 010 ili deformacije@topomatika.hr

Metali
Polimeri
Staklo
Keramika
Kompoziti
Drvo
Tekstil
Ostali materijali