Industrija metala

topomatika logo Hegewald & Peschke logo willy-2

Kidalice i tvrdomjeri upotrebljavaju se za ispitivanje čvrstoće odnosno tvrdoće metala. Na kidalicama se materijali mogu ispitivati statičkim vlačnim pokusom, statičkim tlačnim pokusom te savijanjem. Statičkim vlačnim ispitivanjem moguće je utvrditi osnovne značajke metalnih dijelova. Uređaji različitih mjernih područja koriste se, ovisno o uzorcima koji se ispituju, za razne industrijske namjene. Pogledajte primjere korištenja Hegewald & Peschke kidalica u različitim granama industrije:

 • Potpuno automatizirani univerzalni sustav za ispitivanje

  univerzalana kidalica Inspekt 400kN

 • Sustav za potpuno automatizirano ispitivanje uzoraka

  Prikazan je rad potpuno automatiziranog univerzalnog sustava za ispitivanje uzoraka metala koji uključuje kidalicu Inspekt 400 s hidrauličkim čeljustima i laserskim ekstenzometrom.

   

   

   

   

   
   
   
   

 • Građevina

  univerzalana kidalica Inspekt table 250kN

 • Ispitivanje rebrastog betonskog željeza

  Video prikaz vlačnog ispitivanje rebraste armaturne šipke univerzalnom kidalicom Inspekt table 250kN s laserskim ekstenzometrom.
   
   

   

   

   
   
   
   
   
   

 • Industrija čelika

  univerzalana kidalica Inspekt 600kN

 • čelikVelika saska čeličana koristi snažnu Hegewald & Peschke Inspekt kidalicu

  U siječnju 2012. ESF Elbe-Stahlwerke Feralpi GmbH, najveća tvrtka pod okriljem Feralpi čelika, čeličana koja izvozi proizvode od čelika visokih performansi, naručila je od Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH univerzalnu kidalicu Inspekt od 600 kN.

  Snažna Inspekt 600kN univerzalna kidalica opremljena je hidrauličkim stezaljkama. To olakšava rukovanje i znatno povećava protok uzoraka u odnosu na konvencionalne mehaničke naprave za stezanje. Ispunjeni su i svi zahtjevi propisani novom normom DIN EN 6892-1 za vlačno testiranje čvrstoće metala u odnosu na kontrolu naprezanja.

  Inspekt kidalica temeljito je prerađena 2011. godine. Najveći raspon opterećenja elektromehaničkih kidalica proširen je tako da obuhvati kapacitet od 2 MN (2000 kN). Revidirani Inspekt uređaji imaju ispitni prostor povećane širine i duljine te, po izboru, bočni prostor za ispitivanje. Moderni upravljač, Electronic Drive 5, u kombinaciji s visokom preciznošću mjerenja deformacija jamči točno ispunjavanje standarda DIN EN 6892-1 i 6892-2.
   

 • Brodogradnja

  univerzalna kidalica Inspekt 1200kN

 • brodogradnja
  Velika snažna kidalica Inspekt 1200kN u ruskom brodogradilištu

  Tvrtka Hegewald & Peschke MPT GmbH isporučila je najvećem ruskom brodogradilištu snažnu kidalicu INSPEKT 1200kN opremljenu hidrauličkim stezanim uređajem za ispitivanje metala statičkim vlačnim pokusom te čeljustima za savijanje i tlačne probe.

  Ovo brodogradilište, s oko 25.000 zaposlenih, najveći je ruski proizvođač ratnih brodova, podmornica i brodova na nuklearni pogon. U krugu brodogradilišta, pored tvornica za proizvodnju sekcija brodova i montažnih poligona, nalaze se i svi glavni dobavljači te prateće industrije za proizvedenju svih plovnih objekata koje izrađuju, uključujući i platforme za bušenje i ploveće nuklearne elektrane.

   

   
   
   

 • Automobilska industrija

  univerzana kidalica Inspekt 250kN

 • Inspekt za automobilske dijeloveUniverzalna kidalica Inspekt 250kN za ispitivanje metalnih automobilskih dijelova

  Hirschvogel Automotive Group, poznati proizvođač automobilskih dijelova koji se bavi obradom i oblikovanjem čelika i aluminija te završnom obradom za instaliranje, nabavio je Hegewald & Peschke kidalicu Inspekt 250kN za potrebe ispitivanja u proizvodnji.
  Kidalica ima dodatnu ćeliju za opterečenje od 50 kN, kao i automatski uzdužni ekstenzometar kako bi osigurali maksimalnu razlučivost i u području najmanjih sila opterečenja. Priloženi LabMaster softver sadrži dodatni modul “Izvoz podataka”. Područje primjene uključuje vlačno ispitivanje okruglih aluminijskih uzoraka prema DIN EN ISO 6892, te specifične testove kao što je tlačno ispitivanje automobilskih dijelova i sklopova za određivanje sile loma ili graničnog opterečenja.

   

   
   
   
   
   

  specijalna kidalica Inspekt 50kN za Draw-Bead testove

  AudiAudi je nabavio Hegewald & Peschke specijalnu kidalicu za ispitivanje limova

  Audi GmbH u Ingolstadtu nabavio je specijalnu kidalicu za Draw-Bead testove. Kidalica će se koristiti za određivanje svojstava abrazije i trenja na duboko vučenim limovima u proizvodnji automobila. Cilj je osigurati optimalne procese dubokog vučenja lima.

  Ova posebna kidalica u tu svrhu ima dvije kontrolirane osi: vertikalno postavljene os za povlačenje koja vuče uzorka kroz čeljusti i horizontalna os za stezanje koja drži uzorak u donjem dijelu stezne naprave. Koristi se tlačna sila do 50 kN i brzina povlačenja do 150 mm/s.

  Stezne čeljusti su opremljene valjcima za sprečavanje krivljenja uzoraka, primjerice tijekom ispitivanja sila trenja. Dva termopara snimaju temperaturu čeljusti. Zahvaljujući tim dodacima može se izvoditi više vrsta ispitivanja koja operater može slobodno konfigurirati.

  Radna komora zatvorena je sa svih strana i osigurana sigurnosnim vratima s elektronskim zaključavanjem. Uređaj može raditi samo kad su sigurnosna vrata zatvorena.
   

   

  specijalna kidalica Inspekt S-L 250kN

  Inspekt 250kN
  Univerzalno ispitivanje vratila u automobilskoj industriji

  Automobilska vratila i pogonski dijelovi izloženi su znatnom mehaničkom tlačnom i vlačnom opterećenju tijekom uporabe.

  Hegewald i Peschke MPT GmbH konstruirao je kidalicu maksimalne tlačne i vlačne snage 250kN koja se koristi za simuliranje statičkog opterećenja tih komponenti vozila. Mogu se ispitivati dijelovi duljine do 3000 mm. Horizontalna konfiguracija kidalice Inspekt S-L 250kN omogućuje ergonomsko postavljanje osovina i testiranje u stvarnim uvjetima kakvi su i kod instalacije u vozilima. Za ispitivanje se koristi softver LabMaster.
   

   

  specijalna kidalica Inspekt C 50kN sa C-okvirom

  Inspekt C 50kN
  Određivanje čvrstoće spoja zavarenih konstrukcija u automobilskoj industriji
   
  U automobilskoj industriji testira se mehanička čvrstoća zavarenih spojeva lima. Kidalica Inspekt C 50kN konstruirana je upravo za tu namijenu. C-konfiguracija okvira opterećenja omogućuje ispitivanje limenih dijelova velikih površina. Ovom kidalicom, kompresije od 50kN, moguće je testirati snagu vijaka i matica, kao i čvrstoću lemljenih spojeva. Stroj je pogodan za integraciju u proizvodne linije i za potpuno automatizirano ispitivanje.
   
   
   
   

   
   

 • Avioindustrija

  kidalica Inspekt 100kN/100kN – dva prostora za ispitivanje i peć

 • Inspekt 100 kN
  Pouzdana kontrola materijala na visokim temperaturama

  Kidalica Inspekt 100kN/100kN na različitim metalima provodi vlačne i tlačne testove kapaciteta do 100 kN. Opremljena je s dva prostora za ispitivanje (po 100 kN) i uključuje peć s posebnim držačem za do tri visokotemperaturne peći. Motorizirani visokotemperaturni ekstenzometar, univerzalni držači uzoraka i opsežni pribor za prilagodbu na visoke temperature čine Inspekt 100kN/100kN pouzdanim i individualno podesivim sustavom za ispitivanje metala pri visokoj temperaturi.

  Poseban softver LabMaster omogućuje detaljno i pouzdano prikupljanje i analizu podataka. Raspon funkcija uključuje vlačna ispitivanja metala, ispitivanja kompresije, blok program, funkciju ispisa i dodatni Steady Rise softver za kontrolu i analizu modula visokotemperaturne peći. Osim toga, mogu se nadodati posebni programi za opterećenje, naprezanje i kalibraciju temperature, kao i posebne funkcije izvoza podataka.

   

  • Istraživanje, znanost i obrazovanje

   kidalica Inspekt table 20kN s visinom ispitnog prostora od 1600 mm

   

  Visoko ciklički zamor materijala (VHCF – very high cycle fatigue) – dinamičko ispitivanje pomoću H&P univerzalne kidalice

  Da bi se utvrdila zamorna čvrstoća metala, uzorci se izlažu vibracijama. Testovi s više od 1.000.000.000 ciklusa nazivaju se VHCF testovi (very high cycle fatigue – visoko ciklički zamor). Ovako velik broj ciklusa može se ostvariti samo pomoću visokih frekvencija da bi trajanje testova bilo što kraće.

  Profesori strukturalne mehanike Sveučilišta u Rostocku naručili su stroj za testiranje VHCF-a. Uređaj se sastoji od tri dijela:

  1. Visokodinamičan Piezo pogon za vibracije do 20.000 Hz,
  2. Precizni visokokvalitetni mikroskop za optičku evaluaciju uzoraka,
  3. Univerzalna kidalica od 20 kN s visinom ispitnog prostora od 1600 mm za generiranje statičkog opterećenja.

  Te dijelove proizvode tri proizvođača:

  1. Institut za fiziku i materijalnu znanost Sveučilišta za prirodne resurse i bioznanosti , Beč (Austrija);
  2. Thalheim Spezial Optik, Pulsnitz (Njemačka);
  3. Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH, Nossen (Njemačka).

  Stručnjaci iz Rostocka izabrali su Hegewald & Peschke kidalice jer ispunjavaju visoke zahtjeve preciznosti i primjene statičkog opterećenja te su pogodni za fleksibilnu ugradnju korisničkih dodataka (dijelovi 1 i 2). Još jedna prednost H & P uređaja je mogućnost individualne kontrole elektronike tako da se složeni postupci testiranja mogu izvoditi automatski.

   

 
 

Metali Polimeri Staklo Keramika
ispitivanje metala ispitivanje plastike kidalica-staklo keramika

 

kompoziti drvo tekstil
Kompoziti Drvo Tekstil Ostali materijali