Drvo

Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH uređajima ispituju se i mehanička svojstva drveta: primjerice, kompleksno mehaničko ispitivanje grana u biomehaničkim istraživanjima za proučavanje mehaničkih svojstava bioloških struktura, ispitivanje drvenog namještaja na posebnim uređajima za testiranje namještaja, odnosno testiranje drvenih, kao i umjetnih podnih obloga i građevinskih materijala univerzalnim kidalicama.

Play Video

Ispitivanje drveta savijanjem u 4 točke

Fleksijsko ispitivanje drvenih uzoraka prema EN 789 univerzalnom kidalicom Inspekt table 50 kN

Play Video

Troosno ispitivanje drva

Torzijsko ispitivanje drvenih uzoraka i mehaničko ispitivanje torzijom i savijanjem bioloških struktura drveta troosnom univerzalnom kidalicom Inspekt 3axis 20-5-500 s laserskim ekstenzometrom.
 

Willy preporučuje Hegewald & Peschke Meß- und Prüftechnik GmbH kidalice za ispitivanje drveta iz serije Inspekt i Inspekt table.

Sve informacije o proizvodima možete zatražiti na telefon +385 1 3496 010 ili e-mail deformacije@topomatika.hr .

Inspekt         (-/+ 2500 kN)

Inspekt vario    (-/+ 30 kN)

Ispitni uređaji za papir i karton

Obzirom na trend smanjenja ambalažnog otpada, posebno plastike i plastičnog otpada, druge „sirovine“ ponovno dolaze u središte pažnje: vlaknasti materijali koji se mogu reciklirati, kao što su karton i papir. Kako bi se zadovoljili budući zahtjevi industrije ambalaže, npr. u prehrambenom sektoru potrebno je kontinuirano poboljšavanje razumijevanja materijala. Fondacija papirne tehnologije (PTS) je istraživački i uslužni institut sa sjedištem u Heidenauu, blizu Dresdena, u Njemačkoj. Njegove aktivnosti uključuju razvoj novih specijalnih papira, za pakiranje s novim funkcijama, i poboljšanje mogućnosti printa na trakama papira. Kako bi postigli ovi ciljevi, provode istraživanja materijala na bazi vlakana.

Za provođenje opsežnog istraživačkog programa na vlaknastim materijalima, PTS je sada nabavio sustav za ispitivanje materijala koji se sastoji od posebne verzije univerzalne kidalice Inspekt 20kN iz Hegewalda i Peschkea s ispitnim brzinama do 3.000 mm/min, i klimatske komore za ispitivanja pod utjecajem temperature i vlage.

Kidalica je predviđena, primjerice, za ispitivanja u kojima se određuje ovisnost  konstanti materijala papira i kartona o klimi i brzini. Ti parametri podliježu velikim fluktuacijama zbog higroskopnog i viskoelastičnog ponašanja ovih materijala. Ispitivanje krutosti kartona na savijanje i izvijanje također je važno za industriju ambalaže i izvedivo s ovim sustava za ispitivanje. Sustav također omogućuje testove guljenja i razdvajanja kako bi se odredila sila adhezije i trenje klizanja. Pored vlačnog i tlačnog ispitivanja te ispitivanja savijanja i smicanja, planiraju se ispitivanja histereze kako bi se utvrdila svojstva puzanja valovite i pune ploče.

Nadogradnja šest metara visoke specijalne kidalice za Karlsruhe Institute of Technology

Hegewald & Peschke nadogradio je specijalnu kidalicu isporučenu 2003. godine u “Büro Service Mühl” bez upravljačke jedinice. Oni su ju opremili vlastitom upravljačkom jedinicom i dostavili u Karlsruhe Institute of Technology (KIT). To je tehničko sveučilište u Baden-Württembergu, kao i nacionalni istraživački centar Helmholtz udruge. Hegewald & Peschke već je isporučio nekoliko univerzalnih kidalica Inspekt i Inspekt table sveučilištu u Karlruheu, a sada su modernizirali i nadogradili ovu kidalicu.

Nadograđenu kidalicu trenutno upotrebljava “Test Institute for Steel, Wood and Rock, Wooden structures and Building construction” (Službeni institut za ispitivanje materijala). Približno 6 metara visoka specijalna kidalica koristi se prvenstveno za ispitivanje građevnih dijelova za stambenu izgradnju, uključujući i krovne konstrukcije s velikim drvenim gredama. Osim veličine kidalice i tri ispitna odjeljka (400 kN / 150 kN/ 10 kN), specifična je stojeća radna stanica – mobilni upravljački ormarić koji sadrži kontrolni sustav, računalo s monitorom i LabMaster softver, te tipkovnicu s integriranim mišem. To omogućuje pozicioniranje stanice prema potrebi, ovisno o ispitnom prostoru koji se koristi i veličini uzorka.
 

Play Video

Tehničke inovacije po uzoru na prirodu – mehanička ispitivanja bioloških struktura

Sveučilište u Freiburgu kupilo je novu Hegewald & Peschke elektromehaničku kidalicu Inspekt 3axis 20-5-500 za višestruka ispitivanja bioloških struktura: analizu oblika, funkcija i odnosa bioloških struktura zbog korištenja tih spoznaja na tehničkim materijalima. Znanstvenici tog sveučilišta koriste ju pogotovo za proučavanje mehaničkih svojstava bioloških struktura, kao što su grananja bočnih grana drveta. Nove spoznaje ispitivanjem na razvlačenje, uvijanje, savijanje ili njihovom kombinacijom mogu kvantificirati principe dizajna i odrediti njihov potencijal za primjenu u tehničkim aplikacijama po uzoru na prirodu. Sustavom Inspekt 3axis 20-5-500 mogu se obavljati višestruka ispitivanja standardnih uzoraka.

Biljke u obliku drveta mogu na razne načine poslužiti kao inspiracija za tehnologiju. Tijekom biološke evolucije prilagođene su različitim statičkim (vlastita težina, lišće, snijeg) i dinamičkim opterećenjima (vjetar). Zato njihova anatomija i morfologija pružaju važne informacije za razumijevanje principa, primjerice vibracija, a time i za inovativne biomimetičke reakcije. Tako se mogu, na primjer, razviti lagane razgranate strukture koje imaju visoku vlačnu čvrstoću.

Grupa za biomehaniku biljaka Freiburg intenzivno se bavi mehaničkim svojstvima sklopova vlakana i provodi testove za maksimalnu prekidnu silu, otpornost na lom i ponašanje grana pri prijelomu. U tu svrhu, znanstvenici koriste Inspekt 3axis 20-5-500 kojim se može istovremeno obavljati testiranje na do tri osi.

Digitalni upravljač sinhrono upravlja mjernim kanalilma. Digitalna kontrola omogućuje simultano bilježenje izmjerenih vrijednosti. Za pozicioniranje i rukovanje kidalicom Inspekt 3axis 20-5-500 koristi se softver LabControl preko upravljačke ploče .

Imate li pitanja? Mjernu opremu i usluge možemo vam demonstrirati uživo u TOPOMATIKA mjernom laboratoriju i demo centru, u Industrijskoj ulici 3, Novaki HR-10431, Sveta Nedelja ili online npr. preko Webex platforme.

Javite nam se za sve informacije ili prezentaciju proizvoda na +385 1 3496 010 ili deformacije@topomatika.hr

Metali
Polimeri
Staklo
Keramika
Kompoziti
Drvo
Tekstil
Ostali materijali